Енергийният експерт от БСП Таско Ерменков одобрява решението на президента Румен

...
Енергийният експерт от БСП Таско Ерменков одобрява решението на президента Румен
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Цените на горивата ни ще станат европейски, ако продължим да клатим Лукойл

Енергийният специалист от Българска социалистическа партия Таско Ерменков одобрява решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за таксата върху вноса на съветски природен газ.

" Таксата не може да бъде обяснена - за какво са 20 лева за 1 мегаватчас и за какво единствено за съветския газ, а не за другите. Дискриминационна мярка, която опонира на всевъзможни закони. Румен Радев се афишира като бранител на нормалността и законността в страната. Тази такса няма да бъде събрана под никаква форма ", безапелационен е Ерменков в предаването " Денят ON AIR ".

По думите му цялата работа е андрешковщина в държавен мащаб.

" Може да бъдем сигурни, че " Газпром " няма да се съгласи и е действително да има арбитраж от тяхна страна ", счита Ерменков.

" А най-реално е, че си затворихме вратата към Шенген. Унгария несъмнено ще се причисли към тези, които няма да ни позволен в Шенген. Скарахме се със Северна Македония по въпроса, с гърците ще се скараме, ще скочат и те, когато схванат, че това ще им се отрази на цената ", изясни енергийният специалист пред Bulgaria ON AIR.

Според него ръководството на " Булгаргаз " върви надолу и обратно, а на практика сдружението не е банкрутирало, само че има риск от сюжет за банкрутиране и приватизация.

" Парламентът взе решение да задължи държавното управление да не признава виновност и да предприеме ограничения, с цел да ликвидира случая, за който ни упрекваха, че ще платим 300 млн. евро и ще се случат страшни работи. Вчера излезе решение на европейския съд за анулация на решението на Европейска комисия, признание на правото на БЕХ като политика, която е провеждала тогава, и опазване на държавната благосъстоятелност върху " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", уточни Ерменков.

Гостът разяснява още, че се чака тази година облагата на " Лукойл " да бъде 1 милиарда и до края на годината към 500 млн. лева да влязат общо като налози в хазната. Според него пробват да дестабилизират " Лукойл " по две аргументи: някой различен да вземе пазарния дял или да принудят притежателите да продадат " Лукойл " на приятна за ръководещите компания.

" Ако продължим да клатим по този метод " Лукойл ", тези 500 млн. лева несъмнено няма да влязат и ще се вдигнат цените на горивата в България - ще станат съизмерими с тези в Европейски Съюз. Не може да чакаме минус 73 стотинки, в случай че страната се занимава с установяване на цени, а не с това да бъде регулатор ", посочи Ерменков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР